Reklama
Zobacz też

Ciasto makowo-serowe

(Ocen - 1)
Share

ciasto_makowo_serowe

 

Masa serowa

Składniki:

  • 1,5 kg  półtłustego twarogu ( 2 razy zmielić przez maszynkę)
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny „Kasia”
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 jajek ( białka ubić na sztywno)
  • cukier waniliowy

Wykonanie:

  1. Cukier utrzeć z żółtkami, dodać miękką margarynę i nadal ucierać.
  2. Do masy dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, dobrze zmiksować.
  3. Odstawić do dalszych czynności.


Masa makowa

Składniki:

  • 60 dag maku ( mak sparzyć wrzątkiem dzień wcześniej, odcedzić i  2 razy przekręcić przez maszynkę)
  • 8 jajek ( białka ubić na sztywno)
  • 3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mąki tortowej
  • zapach migdałowy lub wg własnego uznania


Wykonanie:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać proszek, mąkę , mak, zapach i dokładnie wymieszać.
  2. Oddzielnie ubić na sztywno schłodzone białka i dołączyć do masy makowej. Delikatnie wymieszać.
  3. Odstawić do dalszych czynności.


Do tego ciasta potrzebne są 3 podłużne foremki (33x13)

  1. Foremki wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Do foremki łyżką nakładamy masę makową a obok masę serową. W rzędzie gdzie jest masa makowa znowu łyżką nakładamy masę serową, a tam gdzie jest masa serowa to łyżką nakładamy masę makową. Gdy zapełnimy cały rząd. To na przemian od początku  zaczynamy kłaść masy. Na masę makową łyżką kładziemy masę serową, a na masę serową kładziemy masę makową.
  3. Zapełniamy  masami 3/4 blaszki.
  4. Takie same czynności wykonujemy w 2 pozostałych blaszkach.
  5. Włożyć do nagrzanego piekarnika (grzanie górne i dolne) i piec 1 godz. w temperaturze 180 stopni.


Rada:

  1. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika wbić w nie drewniany patyczek i sprawdzić czy jest suchy. Jeżeli tak to ciasto na pewno jest upieczone.
  2. Białka dobrze się ubiją gdy są schłodzone i ze szczyptą soli.

 

TAGI:        
 

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież